加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: [原創] 簡單的文字 平凡的三角關係 冰晴的攝影機
載入中 ...
eternity_time
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
I-See幣 9732 錢
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2007-11-3
註冊天數 6020
狀態 離線
  只顯示 eternity_time 的帖子
[原創] 簡單的文字 平凡的三角關係 冰晴的攝影機

主題  :: 冰晴的攝影機

主角 :: 冰晴 姿雪 逸昇

三個不同的人

活在一個不平凡的國度

及後 將會遇上一段不平凡的經歷

然而 在攝影機的鏡頭上

卻見證圍繞著他們三個的所有事

最後 攝影機摔破了 鏡片也碎了

那份失落的情感 最終隨著風的繞動

而消失得無影無蹤 … …

冰晴 一個活潑好動的女孩

更是一位喜愛拍攝的人

在某年的一個深秋

她遇上了對她來說 最珍貴 最感動的一個鏡頭

坦白的說 那年秋天

也是對她來說 一個最難忘的時段

姿雪 設計學系的大專學生

懷著滿心熱誠投入社會工作

換取回來的 卻是令她喘不過氣來的人際關係

在藍天的背後

她亦找尋到一份悠閒

在休息過後 重新踏上征途

逸昇 無獨有偶與冰晴一樣

都是一位喜愛拍攝的人

算是一位完美的主義者

雖有著一個平凡的過去

卻有著一個不平凡的將來

當緣份的降臨時 偏偏遇上另一位

在他的生命中另一個重要的角色

在冰晴的攝影機下

映照著的 卻只有三人並行的路線 ... ...

(待續)

本帖最近評分記錄
ffu;)   2007-11-11 03:31 PM  代幣  +7   完整原創書面語故事 .support
I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
冰晴的攝影機 (二) --- 相遇

早上的蟬聲

加上耀眼的光線打在冰晴的床上

冰晴在這麼的不願之下起來

望看窗框外的世界

凝視了數秒 這數秒間

似乎想好了今天的流程

“ 今日將會是和諧的一天 不知怎的 總是覺得會有幸運降臨 “ 冰晴

這些相類似的說話 似乎從一個妙齡少女口中

不算是甚麼新鮮的話句

也許 冰晴就是一個樂觀的女孩 … …

雜七雜八的工作桌子上 疊著大堆的照片

不是數碼相機列印出來的那一些

而是一堆菲林沖印的那些

看下去 每一張相片的散發著一種魅力

不再局限於平面的質量 而且更有神態

“ 真的有進步 嘻嘻 “ 傻樣子的冰晴

“ 不知道今日究竟又有甚麼收獲呢 ? “ 冰晴打量著

只是咬著一塊白麵包 手拿著一紙包飲品 便走出家中門口

“ 今天不用留飯給我 “ 冰晴

她還不知道 家裡所有人早己外出

可是她心裡覺得 她才是最早起床的人 … …

逸昇的家 …

“ 今天不用留飯給我 “ 逸昇

“ 誰人說要煮飯 ? 今晚回來嗎 ?“ 逸昇母

“ 回來有留飯嗎 ? “ 逸昇

“ 都話唔煮呀 問人回來沒有 回來一齊出街 “ 逸昇母

“ 咁 … 今晚我自己食啦 bye-bye “ 逸昇微笑著

“ 哦 都習慣了 反正我有姿雪陪我 “ 逸昇母

逸昇亦咬著一塊白麵包 手拿著一紙包飲品

就這樣走出大門了 … …

“ 喂 ! 係咪姿雪呀 ! “ 逸昇

“ 咁係咪唔係姿雪你會收線先 “ 擁有著甜美聲線的姿雪

“ 又唔係 gei ~ 係呀 要你趕起埋份論文 就要照顧我阿媽 辛苦你啦 “ 充滿歉意的逸昇

“ 唔辛苦 我地由細玩到大 唔緊要啦 我已經當auntie 係我媽媽啦 “ 姿雪

“ 何況 … 我自少就無人照顧 “ 姿雪眼淚汪汪

“ 對唔住呀 又講起你 … “ 逸昇

“ 唔緊要 係呢 欠我一個下午茶呀 “ 姿雪

不知不覺 逸昇自少就欠了姿雪 數十個下午茶吧 !

“ 收線吧 本小姐好忙呀 ! “ 姿雪

“ 得啦 傻妹 “ 逸昇

逸昇慢慢走向尖沙咀的海滂

與對面路的冰晴 像是被牽引在一起

一塊街邊不起眼的石頭

成為了聯繫他們的重要角色

“ 哎呀 ! d相跌晒落地下啦 “ 逸昇

“ 等 等我幫你丫 先生 “ 冰晴

逸昇微抬起頭 看見翩翩的長髮

標緻的樣子令逸昇有點兒心動

畢竟他還是一個青年吧

兩個人看著對方口中的白麵包 手中的紙包飲品

不禁笑了出來

“ 哈 … 先生 你d相呀 “ 冰晴

“ 哈 係wor 哈 … “ 逸昇

兩人傻笑了近兩分鐘

終於停了下來

“ 係呀 咩原來你都熱愛攝影的嗎 ? “ 冰晴

“ 還好吧 我鍾意用一個完美的角度去拍攝 “ 洋洋自得的逸昇

“ 咁巧的 我都幾鍾意影相ga 不過我就喜歡影一些令人感動的相片 “ 冰晴

“ 不如咁丫 我趕時間牙 不如你留個電話俾我 得閑交流心得丫 “ 冰晴

“ 好呀 你叫咩名呀 “ 逸昇

“ 冰晴 你呢 ? “ 冰晴

“ 逸昇 “ 逸昇

“ 1 2 3 望住鏡頭 ! “ 討厭的冰晴

“ 嚓 “ “ 哈 你被影了 “ 冰晴

“ 真懂得捕捉鏡頭 咁下次見丫 “ “ 嚓 “”我又影左” 逸昇

“ bye-bye” 微笑的冰晴

隨著時間的逝去 相片會變黃 甚至破爛

可是對於人的記憶 卻不能忘掉

相遇了 深刻 深情的深秋 … …

(待續)

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
~~根根~~
認證會員
●○●沒有愛就會死的人◆◇◆

會員編號 374938
精華 0
積分 1850
帖子 914
威望 0 點
I-See幣 15626 錢
GAME幣 6391 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 junior01
閱讀權限 60
註冊 2007-9-28
註冊天數 6056
來自 我老豆同我老母
狀態 離線
  只顯示 ~~根根~~ 的帖子
作左新嫁啦~~!!
~~十卜十卜~~
真好好睇呀~~!!

~~根根~~

☆  ---◇◇◇   永遠的永遠...回憶著回憶...等待著你曾經的等待~

■♂我愛你◆◇◆~….`☆♀愛到甚麼時候●○●♂愛到妳不愛我的時候….■

[[對不起....我愛你]]
頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
嗯 作左好多啦 依加慢慢 post 上黎

頂部
~~根根~~
認證會員

會員編號 374938
精華 0
積分 1850
帖子 914
威望 0 點
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 junior01
閱讀權限 60
註冊天數 6056
來自 我老豆同我老母
狀態 離線
咁你仲唔post~~!!!

~~根根~~

☆  ---◇◇◇   永遠的永遠...回憶著回憶...等待著你曾經的等待~

■♂我愛你◆◇◆~….`☆♀愛到甚麼時候●○●♂愛到妳不愛我的時候….■

頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
作到第九篇了 快近大結局
post 多一篇

頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
冰晴的攝影機(三) --- 表白

“ 嗨 姿雪 過黎啦 “ 逸昇母

“ 伯母 “ 隨和的語調

“ 我地搵個地方坐低先慢慢講啦 “ 逸昇母

在一個露天的茶座 … … … … …

“ 個傻仔成日同我話呢 妳好忙 真係麻煩妳啦 “逸昇母

“ 唔緊要 多虧你地咁多年黎照顧我 “ 姿雪

“ 傻女來的 我一早當左你係一家人gala “ 逸昇母不小心透露了真心話

“ 一家人 ??  伯母你指 … “ 臉紅的姿雪

“ 無 … 無野 算啦 唔講都講左出口 講埋落去啦 “ 不好意思的逸昇母

“ 其實伯母睇得出你對逸昇係有意思gei 你地又由細玩到大 “ 逸昇母

“ 伯母呀 你… 搞到我好唔好意思呀 “ 尷尬的姿雪

“ 邊會姐 你唔好怪伯母多事 其實個傻仔呢 對你有d意思嫁啦 “ 逸昇母

“ 真 … 真 … 真的 ? “ 微弱的聲線從姿雪的口中說出

“ 傻女來的 你個人又靚 又體貼 又 … “ 逸昇母邊說邊笑

“ 唔好咁啦 伯母你搞到我好尷尬呀 “ 姿雪

“ 要唔要伯母幫你一把呀 ? “ 急不及待的逸昇母

“ 愛情順其自然好些 “ 姿雪

“ 咁又係 咁我坐定睇戲嫁啦 如果逸昇欺負你的 記住同我講呀 “ 逸昇母

“ 伯母 你真係真係百厭 “ 姿雪

“ 喂 逸昇呀 ? “ 姿雪

“ 係呀 點呀傻妹 陪完昇媽未呀 “ 逸昇

“ 當然陪完啦 如果唔係就唔打俾你啦 影完未呀你 “ 姿雪

手機裡傳出來的一把不熟悉的聲音 “ bye-bye”

是冰晴的聲音

“ 邊 … 邊個來的 “ 姿雪開始心跳加速

“ 哦 唔使咁緊張 你過黎丫 我o係樓下間coffee shop等你 再同你解釋 “ 逸昇

“ 傻妹 哈哈“ 逸昇

“ 無 … 無呀 你又笑我 我依加過黎啦 收線啦 “ 姿雪舒了一口氣

十分鐘以後

“ 呢邊呀傻妹 “ 逸昇揮著手

“ 點呀 叫到我咁急 咩事呀 “ 姿雪

“ 當係 … 多謝你啦 俾我媽媽成日煩住 “ 逸昇

“ 別客氣吧! 伯母好好人呢 “ 笑著的姿雪

“ 丫 係呀 頭先 … O個個女 … 女仔把聲係 … “ 不由自主的口音從逸昇口中發出

“ 你 慢慢講啦 “ 姿雪

“ 只係幫我執番跌O係地下GE相GE路人 佢都係一個影相發燒友“ 逸昇

“ 你 … 做咩要同我解釋呀 “ 轉身中的姿雪

“ 妳 … 我驚你誤會嘛 “ 逸昇

“ 你又唔係我邊個 我做咩要誤會你呀 ? “ 微笑中的姿雪

“ 先生 你叫ge iced cappuccino “ 店員

“ 唔該 叫俾你的 “ 逸昇

“ 你又知我鍾意飲呢種咖啡 ? 我都無話過你聽 “ 姿雪

“ 有d時候唔係一定你講出口我先記住 “ 逸昇

有一分鐘的時間 店內只聽見磨咖啡豆的聲音

“ 你咁講 即係咩意思 仲有呀 o個個女仔 係邊個關我咩事呢 ? “ 姿雪

逸昇一手捉緊了姿雪的手

“ 我知 我不懂得說甚麼哄你開心 又或者 我未必可以帶給你你理想中的幸福 “ 逸昇

“ 但係 我驚 你完左個課程之後 你會出國 你講過呢個係你夢想 “ 逸昇

“ 你想綁住我嗎 ? “ 姿雪

“ o個個女仔 只是在幾萬個每一天與我刷身而過ge路人之一 你大可放心 “ 逸昇

“ 我都無話嬲你 但係你做咩捉到 … 我隻手咁緊 “ 姿雪

“ 你知我對你ge感覺嗎 ? “ 逸昇

“ 女孩子總是慢熱的 … “ 心跳加快的姿雪

“ 你記得嗎 ? 你曾經說過 你會永遠陪住我的 “ 逸昇

“ o係你爸爸去世o個陣 ? “ 姿雪

“ 嗯 都過左好多年啦 你仲記得嗎 又細個到大 每當我有甚麼唔開心 有甚麼困難 你都o係我身邊 “ 逸昇

“ 傻瓜 “ 姿雪開始掉下眼淚

“ 做咩無端端喊呀雪 “ 逸昇

“ 對唔住呀 我 … 還未有心理準備 “ 姿雪

姿雪揮開了逸昇的手 一聲不響便走了

“ 阿雪 ….. “ 逸昇再伸手了捉住姿雪

“ 我今晚再打電話俾你 你放手吧 “ 姿雪

“ 好 … 好啦 自己小心d啦 “ 逸昇

咖啡店內頓時鴉雀無聲 在逸昇周邊卻圍著不愉快的氣氛

姿雪被困在愛情與夢想之間

在這個機會稍縱即逝的社會中 要取得平衡 是多麼難的一回事

兩者選擇一者

選錯了 也許還有機會重選

此時 另一個女孩生命的路徑

開始與逸昇走的路 重疊起來

(待續)

頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
係咪覺得冰晴呢個女仔 好似無咩關係呢
放心 我無離題 只是劇情需要

頂部
~~根根~~
認證會員

會員編號 374938
精華 0
積分 1850
帖子 914
威望 0 點
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 junior01
閱讀權限 60
註冊天數 6056
來自 我老豆同我老母
狀態 離線
咁仲唔post~~!!!
我好心急呀~~!!

~~根根~~

頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
你真係幾快 wor ~

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...