加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: [原創] 簡單的文字 感動心靈的小品 -- 旋轉木馬的偶遇
載入中 ...
eternity_time
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
I-See幣 9732 錢
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2007-11-3
註冊天數 6020
狀態 離線
  只顯示 eternity_time 的帖子
想更多人 給回覆 哈 再黎一篇

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
時間 :: 5:55 pm

家駿顯得愈來愈焦急 他知道他不能夠再盲目的找下去

因為時間的不允許的情況下

他對找得到小嵐的信心不斷被時間蠶食 …

縱使他有百分百準確的感應 也沒有起大作用

他停了腳步 … 向著正門出口走出去 …

時間 :: 6:00 pm

" 小嵐 你是玩弄我嗎 “ 家駿

" 你唔驚會俾佢呃嗎 情愛GE野好難講GA WOR 何況係網上 ? “

Catherine的這一句話突然在家駿的腦海中閃過

可是家駿卻不以為然

他走了 他放棄了尋找小嵐

他自己抱著失望的心情踏出大門

家駿沒有辦法再向小嵐問清楚原由 小嵐要離開已是一個事實

家裡電腦的螢光幕 一直的閉著

家駿不能夠接受 沒有小嵐的網上生活

一陣風吹入窗內 家駿趕緊拉回窗簾

在偶爾之間 打開了螢光幕

他看見了一則離線訊息

“ 是 … 是小嵐留下的 “ 失落的家駿漸漸放鬆了

" 家駿呀 我知道你今天也找過我 辛苦你了 “

" 可惜 我沒有看見你呀 我亦不想看見你 “

" 我 … 我害怕 在你面前倒下 永遠都醒不過來“

" 請原諒我的自私 你不好再記掛著我了 雖然不捨得“

"我們以後都不會再見了 因為我真的 真的要離開 “

"在網絡上開始 就由網絡上終結吧 ”

" 你幫我以後好好照顧你自己 我…永遠愛你的小嵐 “

“ 我 … 永遠愛你的小嵐 ??“ 家駿

這一段短短的訊息 已震懾家駿的心靈

可是遙遠的小嵐 … 真的離開了

( 待續 )

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
~~根根~~
認證會員
●○●沒有愛就會死的人◆◇◆

會員編號 374938
精華 0
積分 1850
帖子 914
威望 0 點
I-See幣 15626 錢
GAME幣 6391 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 junior01
閱讀權限 60
註冊 2007-9-28
註冊天數 6056
來自 我老豆同我老母
狀態 離線
  只顯示 ~~根根~~ 的帖子
好睇呀~~!!
  ~~十卜十卜~~!!

~~根根~~

☆  ---◇◇◇   永遠的永遠...回憶著回憶...等待著你曾經的等待~

■♂我愛你◆◇◆~….`☆♀愛到甚麼時候●○●♂愛到妳不愛我的時候….■

[[對不起....我愛你]]
頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
“ 家駿 … “ 小嵐

“ 小嵐 是你嗎 ? “ 家駿

“ 哈 傻瓜 唔係我唔通係邊個呀 ? “ 小嵐

“ 點解我睇唔清你GEI ? “ 家駿

“ 你唔記得左個承諾嗎 ? “ 小嵐

“ 我唔要理呀 我只係想你同我講你O個日點解 “ 家駿

“ 我 … 我要走啦 “ 小嵐

“ 唔好 … 唔好離開我 !! “ 家駿

砰砰! 家駿從椅子上跌左地上

“ 哎呀 ! 好痛“ 家駿

“ 小嵐 ! 嗯 原來只是發夢 “ 家駿

家駿沒有傷心 沒有感到可惜 只是會心微笑

然而在家駿心中 小嵐就好像沒有離開他的一樣

在這一刻 雨勢無情地轉大了 ..

那年 好像是人生中最寒冷的冬天 .. ...

從那一天以後 家駿的螢光幕上再沒有亮起 …

家駿依舊過著未認識小嵐前的生活

不知不覺又過一天 又過一天

可惜 在家駿心底裡 小嵐的心底裡

也未曾忘記對方 … … …

等待的 只是第二個 第三個”偶爾”的緣份到來

:: 12月24日晚 銅鑼灣街頭

家駿走在街頭 發覺遊人不是那麼多

好像是自己一個獨自在走

在紅綠燈前 一個大意 差點被車撞倒

“ 先生 小心呀 ! “

家駿一轉身 連忙道謝 ~~

“ 剛才唔小心 好彩有妳扶一扶先站穩 “ 驚魂未定的家駿

“ 你 … 唔記得了我嗎 ? “

“ 你 … 你係 Catherine ? “ 家駿

“ 哈 你都真係好記性wor 咁耐都記得 “ Catherine

“ 拿 係咪值得請我食餐飯呢 “ Catherine

“ um … 橫豎我都未食 一齊啦咁 “ 家駿

家駿同Catherine行到了一間餐館

“ 你o岩唔o岩食日本菜 “ 家駿

“ 下 唔使咁貴wor 我唔係要食窮你呀 “ 不好意思的Catherine

“ 咁你想食咩丫 ? “ 家駿

“ 我想食一碗雲吞麵 “ 滿面幼氣的Catherine

“ 我帶你去丫 放心啦 幾好味ga “ 微笑著的Catherine

“ 好丫 我依加餓到個肚都打鼓啦“ 家駿

時間 :: 十二月二十四日 晚上七時半

小嵐在家駿未回家前 在聊天室上了線 …

家駿的狀態 :: 顯示為離線

桌面上 數滴的淚珠 … …

( 待續 )

頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
“ 你最近好嗎 ? “ Catherine

“ 食得好 訓得到 咁梗係好到加零一啦 ! “ 家駿

“ 真的嗎 ? “ Catherine質疑的語氣

家駿的心境彷彿被Catherine 的眼看穿了 …

“ 嘩 你識心理感應嫁 “ 不屑的家駿

“ 唔係 你ge眼神出賣左你啦家駿 “  Catherine

“ 無 … 無呀 不知幾好 “ 連忙掩飾的家駿

“ 食你個麵啦 邊食邊講啦 凍左唔好食gala “ 家駿

“ 係呢 你o個日搵唔搵到小嵐呀 ? “ Catherine

“ 唉 唔好提啦 自從o個日開始我已經忘記左佢 “ 眼泛淚光的家駿

“ 你唔好再掩飾啦 你呃到人 呃唔到你自己ga “ Catherine

家駿的心境再一次被Catherine 的眼看穿了 …

“ 咁我仲可以點姐 佢要走啦 … 要走呀 佢要我忘記佢呀 !! “ 激動的家

駿

“ 你都未經歷過 你點會明姐 “ 家駿

* * * * * 沉默的一陣子 時間 : 6:00 pm

“ 對唔住呀 我無諗過你會咁大反應的 “Catherine

“ 唔緊要啦 係我自己一路壓抑自己姐 頭先有無嚇親你呀“ 家駿

“ 咁丫 食完野我帶你去一個地方丫 “Catherine

“ 是但啦 橫豎平安夜對我來說一點也不平安 “ 家駿

“ 咩意思呀 ! “ Catherine

“ 無呀 食野啦 “ 家駿

“ 傻瓜 “Catherine

“ 你叫我咩話 “ 家駿

“ 無 … 無呀 我指個伙計傻頭傻腦的 “Catherine

那個伙計有點兒不屑Catherine  …

“ 哈 佢可能黎打你ga “ 家駿

“ … … … 食 … 食野啦 又話凍左唔好食 ?“Catherine

“ 哦 “ 家駿

雨依然的下著 … … 夾雜了一些涼風

事實上應說是冰冷的 … …

“ 埋單啦伙計 “Catherine

那個伙計很惡的走過來 “ 承惠七十五蚊丫 “

“ 呢度八十蚊唔使找 “ 家駿

“ AA 制啦 “Catherine

“唔得 話明我請你gama “ 家駿

伙計 : “ 小姐 有位咁好ge男朋友 你真係有福啦 “

“ 佢 … 佢唔係牙 唔好誤會啦“Catherine 家駿 異口同聲的說

“ 哈 咁合拍 平安夜玩得開心d丫 “ 伙計

“ 點解個.. .. .. 伙計 好似 … 好 …好開心咁gei “ 尷尬的Catherine

“ 或許佢收多左五蚊吧 ! “ 家駿

“ 咁… 咁都得gei “ 面紅的Catherine

面紅的 Catherine 在商場燈光的映照下顯得特別美麗 特別有氣質

“ 你咪話要帶我去一個地方gei  o係邊呀 ? “ 家駿

“ 行多陣啦 好快gala ~ “Catherine

“ 扮得咁神秘gei “ 家駿

“ 去到你咪知lor “ 不敢望向家駿的Catherine

時間 :: 7: 00 pm

在家駿的表情上 他像是對Catherine 起了情意

然而在他的內心深處 還是覺得有著小嵐的聖誕

才算是一個白色 浪漫的聖誕 … …

廣場內的溫馨氣氛 為場外的滂沱大雨

帶來一種截然不同的對比 … …

小嵐 並沒有離開過家駿 … … ….

( 待續 )

頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
家駿一轉身 看見的 “ 是小嵐妳嗎 ? “

“ 唔係牙 姐姐叫我俾一張紙你 … “

“ 你又知係我 “ 家駿

“ 佢話o個個哥哥個樣一定會好心急咁呀 “

“ 仲話 佢唔想你再追出去wor “

“ 我都唔明白姐姐做咩事要咁做 不過我有糖食 咪應承左姐姐 “ 笑著的一位小朋友

“ 哥哥 我走先啦 “

家駿從小孩手上接過字條 … …

“ 小嵐 你一早知道我會回來找你 可是你不等我 “ 家駿心裡不停出現疑問

家條的內容如下 : 簡單的數隻文字 :

“ 木馬 … 字條 … 愛你 … 小嵐 … “

即使僅得數隻簡單的文字

可是對於家駿來說 已經足夠了 …

他沒有追出去 他沒有傷心

他明白到忘記小嵐 是唯一一件能夠為小嵐做的事

結果 當天 家駿不能夠睡著

反之 小嵐卻熟睡得很 她知道家駿沒有追出來 ... ...

( 待續 )

頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
在接著的故事中 將會命名為

<< 小嵐的日記 >>

頂部
~~根根~~
認證會員
●○●沒有愛就會死的人◆◇◆

會員編號 374938
精華 0
積分 1850
帖子 914
威望 0 點
I-See幣 15626 錢
GAME幣 6391 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 junior01
閱讀權限 60
註冊 2007-9-28
註冊天數 6056
來自 我老豆同我老母
狀態 離線
  只顯示 ~~根根~~ 的帖子
真係好好睇呀~~!!
  ~~十卜十卜~~!!
    做咩要改名呀~~!!
      我覺得個名好好wo~~!!

~~根根~~

☆  ---◇◇◇   永遠的永遠...回憶著回憶...等待著你曾經的等待~

■♂我愛你◆◇◆~….`☆♀愛到甚麼時候●○●♂愛到妳不愛我的時候….■

[[對不起....我愛你]]
頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 ~~根根~~ 於 2007-11-5 08:25 PM 發表 遊客無法瀏覽此圖片或下載點,請先註冊或登入會員。
真係好好睇呀~~!!
  ~~十卜十卜~~!!
    做咩要改名呀~~!!
      我覺得個名好好wo~~!!

唔係呀 都係o個個名 不過個主題係交代小嵐ge日記

頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
::小嵐的日記::

第二天 家駿再一次回到第一次相遇的地方

在旋轉木馬的空地前會心微笑

接著自己一個人踏上濕滑的轉台

坐上木馬 然而整個轉台只得家駿一人

他回想起當天 兩人有說有笑

他沒有埋怨為何小嵐在當天不肯透露她的身份

小嵐的心意 也許被家駿看穿了 ... ...

家駿嘗試走向當天被百厭的小嵐所塗鴉的木馬 看個究竟

“ 傻瓜 “ 在褪色下隱約看得見的字 ...

“ 傻的不是我 妳還是最傻的 “ 家駿

雨仍然很大的下著

家駿拿起手中的字條 “ 木馬 ? 字條 ? 莫非是 ... ... “

他走到草叢邊 看見一本似曾相見的筆記 夾著一張字條

小嵐好像能夠預測得到家駿的每一步 ...

家駿看一看字條 字條上寫上了一段網址

還寫有 “ 日記 “ 二字 而筆記卻空無一字

家駿回家後 立即將網址打入瀏覽列上

那個網址是一個網上的日記

“ 生命中最後的八個月 – Catherine “

原來小嵐 ... “ 真的要離開 ... “ 螢光幕前的家駿哭了

那個網絡裡有大約數篇短短的日記

家駿細看 發現小嵐 ... ... ...

( 待續 )

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...