加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: [原創] 簡單的文字 感動心靈的小品 -- 旋轉木馬的偶遇
載入中 ...
eternity_time
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
I-See幣 9732 錢
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2007-11-3
註冊天數 6020
狀態 離線
  只顯示 eternity_time 的帖子
[原創] 簡單的文字 感動心靈的小品 -- 旋轉木馬的偶遇

主角 ::  小嵐 家駿

時間 :: 七年前  

七年前的今天 家駿活在一個迷失的空間

當他發覺一切的一刻 深愛著的人卻離他而去 ...

在破碎的承諾背後 所承受的傷痛

又有誰人能經得起 … 捱得過

**

七年前的某一天 在電腦螢光幕上

" halo~ "  家駿

" hi 呀 你係邊個ar 點解我未見過你gei " 小嵐

" 我唔係壞人黎嫁 我見到你網上面ge留言 想同你交個朋友 " 家駿

"但係一個真ge壞人唔會話自己唔係ga wor" 小嵐

" 我都知我咁講好難令你相信gei " 家駿

" 咁你又唔使咁樣 我又無話唔信你 " 小嵐

不知怎的 小嵐心裡覺得這一個人似是很可信的

“ 我地以後做朋友都得 不過有條件嫁 “ 小嵐

“ 係咩ar咁 “ 家駿

“ 我地只可以係網上見lor 絕對唔能夠出街 “ 小嵐

“ 無問題丫 “ 家駿

“ 咁你叫咩名呀? 等我記得你 “ 小嵐

“ 我叫家駿呀 咁你呢 ? “ 家駿

“ 我叫小嵐 我要訓啦 下次上線見丫 8* “ 小嵐

“ 再見啦 ! “ 家駿

在這一次偶爾的相會 兩個人漸漸走向連繫他們的路線

他們在每一次”偶爾” 的相會 卻加深了他們心中的情意

可惜的是 他們不能夠在每一次的相遇 透達他們自己心中的情意

即使能夠 他們並不能在相會時相愛在一起

發現一切的時候

時間已走失了 ... 珍惜 後悔也成了絕響

(待續)

本帖最近評分記錄
ffu;)   2007-11-7 06:38 PM  代幣  +7   完整原創書面語故事, support
I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
“  halo 小嵐 , 你得閑嗎 ? “ 家駿

“ 你咪家駿 我有無記錯呀 ? “ 小嵐

“ 難得你仲記得我 wor 不知怎的 我始終覺得你好無記性咁ge ? “ 家駿

“ … … 係 … 係呀 我係幾無記性ga 尤其記名方面 “ 小嵐

“ 哈哈 傻傻地的 我咁夜搵你唔阻你ma ? “ 家駿

“ 唔阻ar 你咁夜搵我有咩事 事關我就訓啦 到你要記住啦 我每晚大約 7:30 online 11:00 offline” 小嵐

“ 風雨不改 “ 小嵐

時間 :: 10:30 pm

“ 咁即係話仲有半粒鐘啦 ! “ 家駿

“ 你都幾識計數wor ! keekee 我讀理科的“ 小嵐

“ 咁你即係笑我啦 = = “ 家駿

“ 唔知呢 你個表情好得意wor “ 刻意岔開話題的小嵐

“ 係咩 傻啦 唔使岔開話題啦 小嵐 放心 我唔係咁小器ga “ 家駿

這一個口吻 好像在第一次對話中似曾相見吧 小嵐想

但是在思想背後 她好像從沒有對家駿作出質疑

也許這是命中注定的感應吧 ~

“ 小嵐 小嵐 … 你做咩呀 咁耐都唔覆番我“ 家駿

“ … 無 …無呀 諗緊野炸ma  我係一個天生ge思想家黎ga“ 小嵐

“ 諗還諗 最緊要唔好亂諗 諗埋一邊 “ 家駿

“ 知啦 我ge心理調整都做得幾好掛我諗 “ 小嵐

“ 我夠鐘啦 我要走啦 第日傾過 “ 小嵐

話未出現在螢光幕的一半 小嵐的狀態 : 顯示為離線

連家駿的”byebye”也沒有出現在方形的screen 上面

此時 夜空開始下起雨來 …

時間走了 會回來的

可是到下一次再走的時候

卻不知在何時何地

那段失落的時間才能夠出現在眼前

可能不再出現

可能命中注定的路線也會分開 成為一對平行線

成為夢想的碎片 幻化在兩人的心中

( 待續 )

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
~~根根~~
認證會員
●○●沒有愛就會死的人◆◇◆

會員編號 374938
精華 0
積分 1850
帖子 914
威望 0 點
I-See幣 15626 錢
GAME幣 6391 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 junior01
閱讀權限 60
註冊 2007-9-28
註冊天數 6056
來自 我老豆同我老母
狀態 離線
  只顯示 ~~根根~~ 的帖子
幾好睇wo~~!!
  快d  post呀~~!!
  ~~十卜十卜~~要加油呀~~

~~根根~~

☆  ---◇◇◇   永遠的永遠...回憶著回憶...等待著你曾經的等待~

■♂我愛你◆◇◆~….`☆♀愛到甚麼時候●○●♂愛到妳不愛我的時候….■

[[對不起....我愛你]]
頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
雨一直下著

窗外的滴滴答答聲打擾著他們沉睡著的心靈

兩個月以來

小嵐與家駿在網路上不斷的對話

也是圍繞著他們的獨立生活

然而能夠將兩個不同背景的人連繫一起的

也許是時間所注定的一切

可是他們的承諾亦將近被不知不覺地碎破

不只一次 而是二次 … 三次 … … … …

時間 :: 10:50 pm

“ halo 家駿 “ 小嵐

“ 點解今次到你 hi 我gei 係咪有咩事呀 ? “ 家駿

“ 你又會知道gei “ 小嵐

“ 感應吧 我幾準的 “ 家駿

“ 我… 要離開 ! “ 小嵐

* * * * * 沉默了一會兒 * * * * *  

“ 你是說笑吧 ~  “ 家駿

“ 你覺得呢 今日唔係愚人節呀 ! “ 臉色凝重的小嵐

“ 咁你發生咩事 我有咩唔開心都有你o係度陪我傾 “  一臉擔心的家駿

“ 我… 我要離開呀 !  你唔好再記住我啦 “ 小嵐

“ 我想o係離開前見一見你 好嗎 ? “ 小嵐

“ 唔得 應承過你ga 我地之間只是在網路上相見 “

家駿開始發覺有不妥 可惜不能遺背承諾的他 卻不知所措

“ 總之 星期六 我在海洋公園 等你 “ 小嵐

“ 到時 係你搵到我 咁咪唔算遺背承諾lor “ 小嵐

“ 但係 我唔想 … “ 家駿

“ 我會等你的 … 不見不散 “ 小嵐

“ 咁即係你發生咩事先 做咩無端端講離開姐 “ 心情開始焦急的家駿

時間 :: 11:00 pm

小嵐再一次不動聲色的從線上狀態 到了顯示為離線的狀態 …

家駿呆坐在螢光幕前 不斷思想

從偶爾的網上相識 直至成為交心好友 情意慢慢累積在家駿的心裹深處

可惜 家駿還未知道 … 自己內心深處 早已對小嵐產生情意

儘管他們兩個 還未相見 ~

此時 雨愈來愈大

滴答的聲音初時微小

現在 卻令人不安 …

( 待續 )

頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
在整個星期以來 家駿依然徘徊於十字路口

思想不斷想起螢光幕的那一句說話

“ 我… 我要離開呀 ! “

家駿完全想不通為什麼小嵐會說這番話

“ 小嵐移民嗎 ? 小嵐不當我是朋友了嗎 ? “

“ 難道小嵐想玩弄我嗎 ? 難道小嵐會死嗎 ? “

“ 會… 小 … 小 … 小嵐會死 ??!! “ 家駿不斷地想

家駿開始哭起來 … … 與窗外的雨點 形成正比

“ 不 絕對不會 小 … 小嵐還這麼年輕 “ 家駿安慰自己

由當日對話完了開始

在家駿的電腦螢光幕上

7:30 ~ 11:00 PM 時段 再沒有小嵐的名字出現 …

家駿臉上開始顯得不安 … …

他決定要問清楚小嵐 … 唯一的機會 卻在星期六的下午

短短的一個下午 … … 可惜的是 他不能看得清小嵐

時間 :: 星期六 1:00 PM 海洋公園正門

天還是下著雨 …

穿著便裝的家駿 滿懷希望走進去公園內

他知道隨著時間不斷流失 能夠找得到小嵐的機會便會愈微

他走盡一邊的所有角落 始終也看不到小嵐

其實就連他自己本人也未肯定小嵐是甚麼樣子

但他所相信的 是他自己的感應

即使他走到另一邊 坐著纜車時 又不斷埋怨自己 …

可惜 在另一邊也得不到甚麼結果

他的信心開始動搖 …

回到原本一邊的時間 已是 5:00 PM

心知不妙的家駿

“ 小嵐 你在那邊呀 !! “ 家駿

儘管他如何大聲呼喊也好 加上路人的呆視

家駿發覺已是有心無力 再沒有力氣走下去

就在這一刻 家駿的眼睛 被樂園內的一件

從來不起眼的東西 所吸引著 … …

(待續)

頂部
~~根根~~
認證會員
●○●沒有愛就會死的人◆◇◆

會員編號 374938
精華 0
積分 1850
帖子 914
威望 0 點
I-See幣 15626 錢
GAME幣 6391 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 junior01
閱讀權限 60
註冊 2007-9-28
註冊天數 6056
來自 我老豆同我老母
狀態 離線
  只顯示 ~~根根~~ 的帖子
好好睇呀~~!!!
  十卜十卜~~!!
    加油呀~~!!

~~根根~~

☆  ---◇◇◇   永遠的永遠...回憶著回憶...等待著你曾經的等待~

■♂我愛你◆◇◆~….`☆♀愛到甚麼時候●○●♂愛到妳不愛我的時候….■

[[對不起....我愛你]]
頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
“ 小姐 你掉下了份筆記 ! “ 家駿

“ 係 … 唔該晒 慘啦 濕晒tim “

“ 你 … 第一次黎公園 “ 家駿

“ 係呀 自少我就好少出黎玩 今日本來約左人“

“ 本來我都係呀 我搵緊一個女仔“ 家駿

“ 女朋友 ? “

“ 唔係 一個O係網路上識GE女仔 “ 家駿

“ 你唔驚會俾佢呃嗎 情愛GE野好難講GA WOR 何況係網上 ? “

“ 唔知呀 我同佢之間好似 … “ 家駿

“ 好似咩呀? ”

“ 我好似鍾意左佢 但係我未見過佢GA“ 滿面通紅的家駿

“ 諗清楚好WOR 佢真係可能呃你GA “

“ 我GE感應話俾我聽 佢唔會GA “ 家駿

“ 哈 愛情永遠都是盲目的 “

家駿面前的是一位高高瘦瘦

樣子也算標緻的 傻傻的

留著一把長頭髮的女孩

笑起來面頰還有一對酒渦 …

頓時 雨停止了 … …

“ 停左雨啦終於 “ 舒了一口氣的家駿

“ 係呀 落左好耐LU “

時間 :: 5:30 PM

“ 嗯 係WOR 唔記得問你叫咩名 ? “

“ 我叫家駿 你呢 “

“ 你叫 … 我 … 你等我一會兒 “

筆記仍然在家駿的手上 筆記中夾有一張字條

突然之間 字條從濕透筆記中溜了出來

隨著微風 丟落左草叢當中 … 家駿留意得來 也趕不緊捉住字條

“ SORRY呀 要你等我咁耐 係 係呀 我叫 … 叫Catherine“

“ 應.. 應該我講先O岩 頭先有張字條飛左出黎 唔見左 “ 家駿

“ 字 … 字條 你無見到D咩丫MA ? “ Catherine

“ 好緊要的嗎 ?  點解你隻眼會咁紅GEI“ 家駿

“ 唔係 頭先洗手O個陣D梘液彈左入眼姐 “Catherine

“ 你話字條 ? 哦 無野 字條可以再寫過GAMA “Catherine

那位女孩的視線 轉向旋轉著的木馬

家駿的目光亦隨之移向 旋轉的木馬

“ 家駿 可唔可以陪我玩一會兒 一次就好了 我就走ga啦 “Catherine

“ 但係我仲要搵小嵐ga wor “ 家駿還未有忘記他來公園的目的

“ 小嵐 ? ? ? “  Catherine

( 待續 )

頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
“ 哦 小嵐即係我 … …我鍾意O個個女仔ge名 “ 臉紅的家駿

“ 如果我係妳女朋友真係幸福 “ Catherine

“ 點解咁講gei 你唔好開玩笑啦 “ 家駿

“ 好啦好啦 我地快d去玩啦 “ 故意岔開話題的Catherine

“ 但係 我仲要搵小嵐 仲得番好少時間炸 “ 家駿

“ 你俾五分鐘我丫 我好想試玩下丫 “ Catherine

“ 咁好吧 五分鐘而已 “ 家駿

“ 嗯 “ 滿面幸福的 Catherine

* * * * * 旋轉木馬的旋律 陪隨著 Catherine 及 家駿

不斷的迴圈 不斷的搖擺

此時 家駿發現了一些東西 …

“ Catherine , 做咩野呀妳 “ 家駿大聲叫道

“ 無呀 邊有野姐 “

“ 仲話無 妳寫左d咩o係o個度呀  “ 家駿

“ 無呀 一定係妳眼花姐 “ Catherine 尷尬的細語

“ 你 … 你可唔可以當我係 … 妳gei小嵐 “ Catherine

“ 你細細聲講緊d咩呀 我聽唔到ar  d音樂好大聲 “ 家駿

“ 我話 你可唔可以當我係 …  “ Catherine

“ 當你係咩呀 ? “ 家駿滿感疑惑

“ 你 .. 最愛的小嵐 “ Catherine 深呼吸了一口氣

** 旋律停下了 木馬也停下了

雨粉微微灑下 灑在家駿的手上 … … …

“ 沒有可能的 你根本不會是小嵐 “ 家駿突然嚴肅起來

“ 小嵐還等待著我 我唔可以無端端放棄佢 “ 家駿

“ 哈 同你講下笑炸 做咩咁認真 wor “ Catherine

“ 睇黎呢 你真係好鍾意小嵐 “ Catherine

“ 如果俾小嵐知你咁著緊佢 佢一定會好感動姐 “ Catherine

“ 咁你快d走啦 我就走gala 你快d去搵佢啦 “Catherine

“ 咁妳自己 ? “ 家駿

“ 我 ? 我自己 take care gala “Catherine

“ 咁再見啦 ! “ 家駿

“ 加油加油 你實得ga“  Catherine

家駿的背影就這樣走了 朝著他的小嵐走去

時間 :: 5:50 pm

在旋轉木馬前面的一片空地

夾雜著雨水與淚水 …

( 待續 )

頂部
初級會員

會員編號 383720
精華 2
積分 264
帖子 115
威望 0 點
GAME幣 237 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊天數 6020
狀態 離線
覺得好看的話 不妨推介給其他人

只是想更多人受到感動而已

頂部
戀愛妄想症×]`
吹水學徒
綜 合 傻 婆 症

會員編號 378899
精華 0
積分 3599
帖子 2083
威望 0 點
I-See幣 18742 錢
GAME幣 618 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2007-10-13
註冊天數 6041
狀態 離線
嗯''好好睇*p0st埋落去喇:)suP*

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...