加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: 關於捐血
載入中 ...
Tigris`翼仔:
灌水高手

榮譽勳章
 勳章名稱:I-See一年章
勳章介紹:註冊天數滿365天    勳章名稱:I-See兩年章
勳章介紹:註冊天數滿730天    勳章名稱:I-See三年章
勳章介紹:註冊天數滿1095天  

會員編號 159473
精華 3
積分 51931
帖子 40285
威望 5 點
I-See幣 101296 錢
GAME幣 13394 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 140
註冊 2006-5-2
註冊天數 6562
狀態 離線
  只顯示 Tigris`翼仔: 的帖子
關於捐血

我想問信主既各位
你地點睇捐血?

我之前都好想去捐血
因為會覺得「只要受傷既人夠血就唔會死,我比血佢可能會救到佢」
但唔知點解我每年係學校既捐血日,都會因為各樣唔同既難阻而捐唔到
上次有捐血車黎我果邊收集血液
但卻因為太多人而捐唔到
然後我同一個姊妹講起哩件事
佢話:「捐血唔好嫁!血係你既靈魂黎嫁嘛,你唔會知撤旦將你D血放左係一個點樣既人身上,
如果你比左D血佢,佢之後犯既罪就會加比你嫁喇喔」
我問:「但果個人唔夠血咪會死囉?」
佢答:「人唔會唔夠血嫁~」
我突然間明白…係喔,其實人真唔會唔夠血
因為神要救既人,無論發生咩事點都可以平安無事

唔知大家又點睇呢?

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
Tigris`翼仔:
灌水高手

榮譽勳章
 勳章名稱:I-See一年章
勳章介紹:註冊天數滿365天    勳章名稱:I-See兩年章
勳章介紹:註冊天數滿730天    勳章名稱:I-See三年章
勳章介紹:註冊天數滿1095天  

會員編號 159473
精華 3
積分 51931
帖子 40285
威望 5 點
I-See幣 101296 錢
GAME幣 13394 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 140
註冊 2006-5-2
註冊天數 6562
狀態 離線
  只顯示 Tigris`翼仔: 的帖子
唔係傻既,我之前都唔知啦:)
其實病同唔夠血係唔同嫁喔._.
腫瘤同病毒都係身體既污點,係要扲走
而醫生就會用各種既智慧去扲走哩d污點
但血係你靈魂一部份喔
我地死左之後,身體帶唔走
所以器官可以比人,但靈魂係要帶到永恆
又點可以同人share呢?
其實好多時我地都會好心做左壞事
就好似我阿爸咁~佢諗住幫我洗杯
點知將我包價值60蚊既電器石當茶葉掉左
如果你好心想去幫一個人
點知比撤旦將你既血放係一個罪人身上,然後你要承受佢既罪
你覺得值得咩?

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
yoyo555
中級會員

會員編號 66906
精華 0
積分 1717
帖子 313
威望 0 點
I-See幣 14474 錢
GAME幣 510 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2005-11-5
註冊天數 6740
狀態 離線
  只顯示 yoyo555 的帖子
應該就冇緊要的。

頂部
SZEL0VER
初生嬰兒

會員編號 380981
精華 0
積分 157
帖子 7
威望 0 點
I-See幣 11011 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2007-10-22
註冊天數 6024
狀態 離線
  只顯示 SZEL0VER 的帖子
你姊妹和你說的話有憑有據嗎?或只是個人推測?

或許你姊妹已經受到撤旦的傳謠,叫我們不應施救於人,借手奪去別人性命。

人不會不夠血和人不會不夠血而死亡?何以見得?

那全球數千萬計的捐血者豈不是成了笑話,徒勞無功?

其實,捐血,有好有壞,捐血只是一個步驟,在於你的心靈出於善與惡,只要你保持一個助人為樂的心態去捐血,我深信那將是你的德行之一。

聖經從來沒講不可以輸血,「不能捐血」──這是異端將聖經的教導曲解。

同埋,當你真心願意幫助某人時,你會貪圖回報或膽怯後果嗎?

如果人人都計較付出,那這個世界早就沒有愛存在了。

如果小妹斷章取義,還請見諒。

頂部
蘋兒
初生嬰兒

會員編號 377964
精華 0
積分 256
帖子 47
威望 0 點
I-See幣 10958 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2007-10-9
註冊天數 6038
狀態 離線
  只顯示 蘋兒 的帖子
捐血都唔得?老友,你姊妹是耶和華見證人的麼?

頂部
Yama
初生嬰兒

會員編號 3410
精華 0
積分 342
帖子 17
威望 0 點
I-See幣 10769 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2005-4-6
註冊天數 6953
來自 半吻
狀態 離線
  只顯示 Yama 的帖子
耶穌都同門徒講.."呢個係我ge聖體寶血,為此而喝,為的是記念我" 呀..

你諗下自已有白血病...睇下你仲想唔想人地捐血俾你~

頂部
蛋蛋微波爐
初生嬰兒

會員編號 469376
精華 0
積分 25
帖子 22
威望 0 點
I-See幣 7091 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 30
註冊 2010-7-15
註冊天數 5028
狀態 離線
  只顯示 蛋蛋微波爐 的帖子
以我所知,普世教會都沒有反對捐血的,即使一些比較保守的教會也沒有反對捐血
而一些被正統教會視為異端的教派,就有反對捐血的觀點

招3HK、CSL、人仔台SMS
[email protected]
頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...