加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
投票標題: 大家認為依篇報導睇落係真定假呢?  (單選) [參與投票的會員]
  5 (62.50%)
  3 (37.50%)

標題: 大家認為依篇報導睇落係真定假呢?
載入中 ...
匿名
該用戶匿名發帖

只顯示 紫劍NT 的帖子
大家認為依篇報導睇落係真定假呢?

請屯門某中中勿讓劣幣驅逐良幣

[工商晚報專訊]據本報讀者可靠消息,日前屯門某名中文中學發生一件駭人聽聞的事件.該校某陳姓科學教師上中二丁班學生科學課時,其中一位好學的女學生舉手踴躍發問,以下是她們的對話:

女學生: 咁質量點計出黎? 係真確數目喎~ 係咪以地球所度到既重量以所認同既質量? (簡略左)
某陳姓科學教師: 你問左一個幾玄既問題, 我要下堂先話到俾你知, 因為我都要返去整理一下資料先講到俾你聽...不過我應承你下堂一定講到俾你聽...

一題屬中二課程的題目難倒中二學生,不足為奇.可是,一個飽讀詩書,曾考文憑試的教師,連一道中二程度的題目亦被問得支吾其詞,道理也說不通.

相信同類事件於該校亦發生不止一次,學校誤請冗員,短期損失是金錢.但是,為人師表,不能滿足學生的求知慾.長遠而言,損失的都是學生的利益及令滿腹知識的老師有志難伸.

在此,希望該校能好好革新,勿讓劣幣驅逐良幣!

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
匿名
該用戶匿名發帖

只顯示 ★流星☆ 的帖子
呢個咪係我地個版主上IS堂問果題?
你邊度搵呢篇野

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
匿名
該用戶匿名發帖

只顯示 SKY-`Aquarius 的帖子

QUOTE:
原帖由 ★流星☆ 於 2006-12-16 11:23 AM 發表
呢個咪係我地個版主上IS堂問果題?
你邊度搵呢篇野

請問你是2D何人-V-

頂部
匿名
該用戶匿名發帖

只顯示 祭 的帖子
miyako問的?-v-好勁..

頂部
匿名
該用戶匿名發帖

QUOTE:
原帖由 Kyoya; 於 2006-12-16 02:52 PM 發表
miyako問的?-v-好勁..

不不不...
唔好亂講-.-

頂部
匿名
該用戶匿名發帖

只顯示 ★流星☆ 的帖子

QUOTE:
原帖由 SKY-`Aquarius 於 2006-12-16 06:25 PM 發表

不不不...
唔好亂講-.-

問者先答.....
同埋我肯定係- -

頂部
匿名
該用戶匿名發帖

QUOTE:
原帖由 ★流星☆ 於 2006-12-17 12:29 AM 發表

問者先答.....
同埋我肯定係- -

2D22
你都知我係邊個啦
你快D講你係邊個呀...

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...